OLE AVOIN ASUINALUEILLE

25.10.2021

Etuovi.com Artikkeli 

Tamperelainen kiinteistönvälittäjä Maarit Ritari (LKV, YKV, MJD) on huomannut, että moni jää empimään täydellisen omakotitalon tai tontin hankintaa sen takia, ettei se sijaitse juuri sellaisella alueella kuin ostaja on haaveillut tai suunnitellut.

Katso avoimesti asuntoja laajasti eri alueilta, sellaisistakin, joita et ole aikaisemmin ajatellut! Jos kaikki muu sopii yhteen omien haaveiden kanssa, miksei sijainnissa voisi tehdä kompromissia?

Asunnon valintakriteereistä puhuttaessa korostetaan usein "sijaintia, sijaintia ja sijaintia". Ritari haluaa kyseenalaistaa tätä pitkään pinnalla ollutta ajatusta silloin, kun etsitään ensisijaisesti kotia eikä sijoitusasuntoa. Moni onkin viime aikoina herännyt pohtimaan omia asumisen tarpeita uudesta näkökulmasta – tarjoaako koti tarvittavat puitteet omannäköisen elämän elämiseen?

Moni kuitenkin pohtii asunnon arvon säilymistä ja sitä, kuinka paljon talosta voi saada jälleenmyynnissä.

Rohkaisen ostajia ajattelemaan sitä, millainen asunto omaan elämään ja sen toteuttamiseen sopii eikä miettiä liian paljon sitä, että säilyykö talon arvo tai mitä mieltä muut ovat tästä. Koti kannattaa ostaa tätä elämäntilannetta varten eikä pohtia liikaa, mitä tulevaisuudessa saattaa tapahtua.

Ritari kertoo viisi syytä, miksi sijainnissa kannattaa olla joustava unelmakotia tai -tonttia etsiessä.

1. Sijoita unelmiisi, älä mieti liikaa alueen hintatasoa

Ritarin mielestä kodin hankinnan tulisi olla ihana ja positiivinen asia. Koska asunnon rakentaminen tai ostaminen on suuri sijoitus, kannattaa kerralla valita juuri sellainen kohde, josta on aina unelmoinut.

Rakentaminen maksaa aina saman verran riippumatta siitä, minne talon rakentaa. Vielä parempi, jos unelmakohteen löytää muuttovalmiina, sillä siinä säästyy monta rakentamisen työtuntia sekä rakennusajan asumisen kulut.

Vaihtoehtona voivat olla remontoitava kohde pienemmillä neliöillä aivan kaupungin keskustasta tai viimeisen päälle laitettu, suuri omakotitalo omalla pihalla ympäryskunnassa. Uuteen kotiin saattaa pystyä asettumaan edullisestikin, sillä muuttovalmiiden kotien remontointikulut jäävät olemattomiin.

2. Upeita kohteita on yllättävissäkin paikoissa

Viimeisen päälle laitettuja unelmakoteja voi löytyä yllättävistäkin paikoista.

Ritari vinkkaa upeasta omakotitalosta Akaan Kylmäkoskella. Talon rakentanut perhe oli muuttamassa Tampereelta ja etsi tonttia rauhalliselta paikalta. He pohtivat tuskin lainkaan uuden asuinalueen muiden kohteiden hintatasoa.

Suuren omakotitalon rakentaminen on maksanut selkeästi enemmän kuin mitä sen pyyntihinta on, sillä kaikki on laitettu viimeisen päälle.

Voisin sanoa, että tämä on asumisen unelma. Asunnossa asuva perhe halusi muuttaa kauemmaksi Tampereen keskustasta, koska kaupungissa tontit olivat pieniä ja naapurit aivan vieri vieressä. Heille luonto oli myös todella tärkeä, joten tontti valikoitui Akaan Kylmäkoskelta.

3. Etätyö, autoilu ja julkinen liikenne arjen apuna

Myös etätyömahdollisuus on tuonut joustavuutta siihen, missä koti voi sijaita. Pari kertaa viikossa toimistolle matkustaminen on sen arvoista, kun paluumatkalla odottaa juuri sellainen koti, josta on aina haaveillut.

Suurimmalla osalla asunnon ostajista on käytössään auto, jolla välimatkat taittuvat hetkessä.

30 minuutta autolla voi kestää kantakaupungin päästä päähän. Saman matkan voisi kulkea toiselta paikkakunnalta keskustaan.

Myös julkinen liikenne kehittyy jatkuvasti, ja esimerkiksi Tampereen keskustaan pääsee lähijunien ja linja-autojen lisäksi myös raitiovaunulla. Työpäivän voi aloittaa jo julkisten kulkuvälineiden kyydissä

4. Viihtyvyys etusijalla

Ritari vinkkaa asuntoa ostavan ajattelemaan ensisijaisesti uuden kodin viihtyvyyttä. Esimerkiksi huonemäärää, energiatehokkuutta ja palveluiden sijainti ovat kriteerejä, jotka kannattaa sijoittaa kriteerilistalle ennen itse kodin sijaintia. Kun nämä asiat ovat kunnossa, ovat hyvän elämän palaset kohdillaan.

Esimerkiksi Kylmäkosken kohteessa harrastusmahdollisuudet ja tarvittavat palvelut sijaitsevat lähellä. Jalanti-järvi, jonka läheisyydessä asunto sijaitsee, on juuri sopivan kokoinen melontaan, suppailuun tai vaikkapa kalastukseen. Lähistöllä sijaitsee lisäksi uusi, vuonna 2019 käyttöönotettu koulu, jossa järjestetään esiopetusta, alakoulun luokkien 1–6 opetusta sekä aamu- ja iltapäivätoimintaa.

5. Onnistunut jälleenmyynti kokeneen välittäjän avulla

Uuden kodin jälleenmyyntiä ei kannata liikaa jännittää etukäteen, sillä avuksi voi aina valita kokeneen kiinteistönvälittäjän. Kokenut kiinteistönvälittäjä osaa arvioida kohteen arvon ja asettaa realistisen pyyntihinnan kohteelle kuin kohteelle. Kiinteistönvälittäjillä on usein laajat verkostot, joten ostaja voi löytyä muualtakin kuin myynti-ilmoituksen kautta.

Ritari rohkaisee kiinteistönvälittäjiä asettamaan myytävälle kohteelle sen ansaitseman arvon ilman, että ajattelee pelkästään alueen markkina-arvoa.

Upeita taloja löytyy mistä tahansa ja niihin on voitu nähdä paljon vaivaa. Aina ei voi saada suurta voittoa, mutta usein hinnoittelua ohjaa liialti alueen vallitseva hintataso. Joskus hinnoittelussa pitää olla rohkeakin – näin alueen hintataso muuttuu myönteiseen suuntaan.