RISKIKOHTEEN OSTAMISTA EI KANNATA PELÄTÄ - MUISTA NÄMÄ ASIAT

27.04.2022

ETUOVI.COM - ARTIKKELIT Missä tahansa kohteessa voi tulla vastaan vasta muuton jälkeen ongelmia, joita kauppojen teon aikaan ei ole havaittu. Vaurio voi tulla ilmi, kun kiinteistöllä asuttuaan ostaja alkaa oireilla tai huomaa poikkeavaa hajua, ja teettää tämän takia rakennuksessa tarkempia tutkimuksia.

Näin kävi eräälle pariskunnalle, joiden kodin kiinteistönvälittäjänä minä nyt toimin. Ostajat muuttivat onnellisin odotuksin ostamaansa taloon, johon oli tehty ennen kauppoja liian suppea kuntotarkastus. Ongelmien ilmettyä ja lisätutkimusten jälkeen he päättivät laittaa asunnon ennemmin myyntiin kuin aloittaa niin mittavaa remonttia kuin talo vaatisi.

Kyseinen kiinteistö on loistavalla paikalla, ja siitä saa remontoimalla vielä upean kodin. Perusteellisesti tutkittu kiinteistö on hyvä vaihtoehto ostajalle, joka osaa myös itse remontoida ja toteuttaa sen perusteellisesti. Talon remonttiin pitää olla varautunut myös rahallisesti.

Jos kohde on täydellisellä sijainnilla ja budjetissa voi joustaa, kannattaa tilaisuuteen tarttua. Esimerkiksi välittämäni talo on hyvällä paikalla, siinä on riittävästi huoneita, suuri piha ja erillinen autotalli. Talo on sijainniltaan ja tiloiltaan hyvä, se vain vaatii mittavan remontin.
Suin päin tällaista asuntoa ei kannata lähteä ostamaan, vaan tietyt asiat täytyy pitää mielessä ja tiedostaa ennen kauppoihin ryhtymistä.

Myös Asianajotoimisto Alfan asianajaja ja oikeustieteen tohtori Tiina Koskinen-Tammi kehottaa ostajaa perehtymään siihen, mitä riskikohteen ostaminen tarkoittaa.

Ostajalla täytyy olla halu ja valmius muuntaa kohteesta täydellinen koti tekemällä välillä isojakin rakenteellisia korjauksia. Tämän toteuttaminen vaatii lisäksi sekä henkiset että taloudelliset edellytykset, - Tiina Koskinen-Tammi.

Nämä kiinteistönvälittäjän ja asianajajan vinkit kannattaa pitää mielessä riskikohdetta harkitessa.

Tarkista ja selvitä rakenteiden kunto

Talon riskirakenteet ja niiden kunto kannattaa pyrkiä selvittämään jo ennen kauppaa, koska ne voivat altistaa talon esimerkiksi kosteus- tai homevaurioille.

Riskirakenteita voi olla esimerkiksi vanhoissa, eri vuosikymmenillä rakennetuissa pientaloissa, kuten rintamamiestaloissa, mutta myös myöhempien vuosikymmenten taloissa. Esimerkiksi betonisen kellariholvin päällä oleva puukoolattu lattia purueristeineen on riskialtis paikka, jos kellari on ollut joskus kylmä ja sisäilman kosteus on päässyt tiivistymään betonin yläpintaan.

1970–80-luvuilla rakennettiin paljon myös piilo- eli valesokkelitaloja, joissa ulkoseinän puurunko on rakennettu lähelle maanpintaa.

Myös uudemmat talot voivat olla riskikohteita.

Rakennusmääräykset ovat tiukentuneet ja tarkentuneet noista vuosista. Riskikohde ei kuitenkaan katso valmistumisvuotta, jos asunto on rakennettu alun alkaen huonosti tai väärin.
Ostajaehdokkaan kannattaa tutkia talo aina paikan päällä. Jos jokin asia mietityttää esimerkiksi työn jälki ei ole huolellista, asunnossa on erikoinen haju, tai erilaisia jälkiä on havaittavissa, olisi syytä tehdä tarkempia tutkimuksia.

Uusien talojen kohdalla lopputarkastuksen tekeminen ei myöskään tarkoita sitä, että talo ei tarvitse kuntotarkastusta.

Hyvin tutkittu asunto on myös ostajalle järkevä hankinta siksi, että hyödyllistä ja tarvittavaa tietoa on jo valmiiksi käsillä. Kauppojen yhteydessä tai niiden jälkeen välttyy siis niiltä yllätyksiltä, joita tutkimattomassa talossa saattaa tulla vastaan.

Ota ammattilaiset mukaan remontteihin

Osa riskikohteista vaatii täydellisen remontin tai jopa peruskorjauksen, jotta asuminen niissä olisi helppoa, vaivatonta ja turvallista. Remontoimiseen ja korjauksiin kannattaa ottaa avuksi aina ryhmä päteviä ammattilaisia, jotka auttavat korjaamaan mahdolliset virheet ja luomaan kodista entistä paremman.

Jälleenmyynnissä ostajan on helpompi tehdä ostopäätös, kun talossa olleet ongelmat on oikein korjattu ja dokumentoitu.
Kuntotarkastuksessa ammattilainen tarkistaa asiat, joita ei heti paljaalla silmällä näe. Ammattitaitoinen tarkastaja osaa kiinnittää huomiota mahdollisiin riskeihin tai ongelmiin, Tiina Koskinen-Tammi.

Pidä oikea mielentila projektin aikana

Koska riskikohde vaatii usein suurta remonttia, ostajan on tiedostettava, mihin hän on ryhtymässä.

Asunnon ostohinnassa kannattaa pitää mielessä remontointi- ja korjauskulut, jotka voivat kasvaa suuremmiksi kuin alun perin suunnitellaan. Joskus ainoana vaihtoehtona voi olla talon purku ja uuden rakentaminen sen tilalle.

Ostajan tulee tiedostaa mitä on ostamassa ja miten kaupan jälkeen etenee valmista kotiaan kohti, - Tiina Koskinen-Tammi.

Kiinteistönvälittäjä vähentää riskejä

Kiinteistön välittäjä toimii asiantuntijana myyjän ja potentiaalisen ostajan välillä. Ammattimainen välittäjä pystyy löytämään asuntoon kuin asuntoon juuri sopivan ostajan sekä löytämään sen täydellisen kodin vaativallekin asunnon etsijälle.

Kiinteistönvälittäjän on oltava huolellinen: hän on perillä kaikista kohteen dokumenteista sekä tehdyistä ja tekemättömistä, tarvittavista remonteista. Mikäli kohteeseen on tehty tutkimuksia tai tarkistuksia, välittäjän on kerrottava niistä ostajaehdokkaille. Välittäjän vastuu on myös suuri.

Vastuullisen välittäjän toiminnasta on esimerkiksi riskikohteen mynnissä tai ostamisessa suuri apu.

Välittäjällä ei ole tunnesidettä myytävään kohteeseen, joten hän osaa tarkastella sitä neutraalisti. Osaava välittäjä kehottaa esimerkiksi myyjiä tekemään tarvittavat tarkastukset ja kertoo realistisesti myyjille, kuinka paljon kohde mahdollisesti kiinnostaa ostajia.

Välittäjän pitää Ritarin mielestä olla rehellinen kaikissa asuntokaupan vaiheissa.

Välittäjän on oltava rehellinen ja kerrottava kaikki tarpeellinen ja tiedossa olevat seikat kohteesta ostajaehdokkaille. Näin vältytään mahdollisilta riitatilanteilta. Ostaja harkitsee ja tekee päätöksen näiden tietojen perusteella.