VÄLITTÄJIEN VALTAMERI - ETUOVI.COM ARTIKKELI

26.04.2023

ARTIKKELI ETUOVI.COM. - YHTEISTYÖSSÄ GLIK LKV 

Asunnon myynti on edessä, mutta se tuntuu liian suurelta urakalta. Uuden kodin etsiminen ei tuota tulosta tai sopivaa, uutta asukasta ei löydy millään.

Apu löytyy kiinteistönvälittäjistä, jotka ovat arvokkaita ja ammattitaitoisia kumppaneita niin kodin myynnissä kuin ostamisessa. Mutta kuinka suuresta välittäjien valtamerestä voi löytää juuri itselle sopivan?

Kauan alalla toiminut ja tunnettu tamperelainen kiinteistönvälittäjä Maarit Ritari (LKV, YKV, MJD) vinkkaa asioista, jotka auttavat välittäjän valinnassa.

Kaikkilla ostajilla ja myyjillä on omat toiveet ja tavoitteet sen oman kodin myynnistä, joten välittäjän valintakriteerit voivat vaihdella paljonkin, Ritari muistuttaa.

Aloita etsiminen verkosta ja somesta

Usein paras välittäjä tulee vastaan tuttujen tai aiemman asuntokaupan kautta. Jos välittäjää alkaa etsimään niin sanotusti nollasta, suosittelee Ritari suuntaamaan välittäjien kohdeilmoituksiin.

Valintaa tehdessä kannattaa katsoa, kuinka paljon ja minkälaisia kohteita välittäjällä on tarjolla eri myyntikanavissa. Niistä saa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon välittäjä satsaa kohteen myyntiin, kuten kohdeilmoitusten laatimiseen, ja onko hänellä ammattitaitoa välittää kaikenlaisia asuntoja, Ritari sanoo.

Monet välittäjät hyödyntävät tänä päivänä myös sosiaalista mediaa ja erilaisia mainoskanavia. Ritarista kaikkien mediakanavien hyödyntäminen on välittäjän työssä tarpeellista.

Kun itse aloitin vuonna 1996, oli alkuun lehtimainos ainoa keino olla esillä. Moni välittäjä tunnetaan ilmoittelun johdosta,sillä niiden ansiosta kasvot ja nimi jäävät mieleen. "Itsensä markkinoiminen" kasvattaa myös välittäjän omaa verkostoa, mikä on tärkeimpiä ominaisuuksia välittäjän työssä. Hyvä markkinointi kertoo myös aktiivisesta työotteesta, Ritari sanoo.

Luota ensivaikutelmaan ja omaan fiilikseen

Se, että välittäjän ja asiakkaan kemiat kohtaavat ja heidän välilleen syntyy vankka luottamussuhde on tärkeää. Minkälaisen kuvan välittäjä itsestään antaa, voi olla merkittävä tekijä valinnan kannalta.

Luottamus onkin tärkeä, sillä myyntisopimuksen myötä välittäjällä on avain myytävään kohteeseen, ja hän esittelee kohdetta kiinnostuneille, hyvin usein tuntemattomillekin, ihmisille. Jos pienikin asia jää askarruttamaan tai huolettamaan ensitapaamisella, vertailuja kannattaa tehdä huolella, Ritari sanoo.

Yksi keino on vaikka asuntoa etsiessä seurata välittäjän toimintaa esimerkiksi asuntoesittelyssä. Esittelytilanne on loistava hetki miettiä miten välittäjä myisi sinun omaa asuntoasi.

Välittäjällä on monta roolia. Usein asunnon esittely ja myyntitilanne ovat todella erilaisia tilanteita verrattuna asunnon hankitaan liittyvään vierailukäyntiin, joten näitä olisi hyvä miettiä valintaa tehdessä.
Samoin kohteen markkinointiin liittyvät tilanteet tekevät meistä välittäjistä hyvin erilaisia: joku tykkää miettiä kohteen myynti-ilmoituksen tarkkaan kohdetta koskevaksi ja panostaa laadukkaisiin kuviin, kun taas joillekin riittää muutaman rivin ilmoittelu kohteesta, Ritari sanoo.

Maarit Ritari kannustaa luottamaan tunteeseen, joka välittäjän ensitapaamisella syntyy.

Kysy muustakin kuin palkkiosta

Ostajat ja myyjät kysyvät välittäjältä monesti ensimmäisenä tämän palkkion määrää miettiessään välittäjän valintaa. Kysymys voi helpottaa valintaa, mutta se ei välttämättä kerro välittäjän tekemästä työstä vielä sitä oikeaa suuntaa.

Välittäjältä kannattaa tiedustella palkkion lisäksi myös sitä, miten hän on onnistunut myyntityössään, onko haastavassa markkinassa tullut kauppoja, onko hänellä ollut haastavia kohteita, sekä missä hän aikoo markkinoida kotiasi ja miten. Kannattaa kysyä myös, miten välittäjä hoitaa esittelyn ja esittelyn tulokset omistajalle, Ritari sanoo.

Joillekin tiivis yhteydenpito on myös tärkeää, kun taas toisille riittää viesti välittäjältä muutaman kerran viikossa. Ritari kannustaakin kysymään myös sitä, kuinka paljon välittäjä on valmis olemaan yhteydessä myynnin etenemisestä.

Lue lisää: Luulitko tietäväsi, mitä kiinteistönvälittäjän palkkio sisältää? Kokenut välittäjä avaa summia

Tutki, onko välittäjä onnistunut hinta-arviossa

Ritari on huomannut, että asiakkaat ovat aiempaa hintatietoisempia. Välittäjän ammattitaidosta kertovatkin onnistuneet hinta-arviot.

Jos hinta-arvio on osunut toteutuneen myyntihinnan kanssa suht kohdilleen, on kohde myyty oikeaan markkinahintaan. Kohteen hankintatilanteessa välittäjä kertoo myyjälle sen hetkisen markkinatilanteen, eikä pelkää kertoa kohteen markkinahintaa, joka vastaa todennäköistä kauppahintaa sillä hetkellä. Välittäjä ja myyjä toki keskenään päättävät kohteen myynnin lähtöhinnan.

Välittäjän on myös osattava perustella arvionsa.

Aina voi verrata tilastohintoihin ja laskureihin, mutta taitava välittäjä osaa ottaa huomioon asunnon myyntivaltit ja myyjän toiveet. Hinnoittelu vaatii kokemusta, Ritari sanoo.

Kuinka välittäjä markkinoi kohdetta?

Osaava välittäjä hyödyntää kohteen markkinoinnissa useita eri kanavia sekä omaa organisaatiotaan.

Meitä on Glik LKV:ssä 18 ammattilaista. Kerromme avoimesti toisillemme tarjouksista ja uusista kohteista, kaikki myyvät kaikkea. Mielestäni tiedon jakaminen on aina parempi vaihtoehto kuin sen panttaaminen, sillä jokaisella on omat asiakkaansa ja hiljaiset ostajansa.
Näin syntyy onnistunut asuntokauppa. Etenkin haastavina aikoina onnistuneen kaupan tekeminen on aina voitto, Ritari kertoo
.

Ritari painottaa, että kohde ei myy itse itseään, vaan välittäjän on tehtävä töitä myynnin eteen.

Itse valitsisin välittäjän, joka on ahkera ja aikaansaava. Välittäjä suunnittelee kohteen myynnin huolellisesti kohteen mukaan, esimerkiksi tyhjä asunto kannattaa kalustaa, ja rohkeasti käyttää kohteelle ylimääräistä markkinointia. Hyvä välittäjä lisäksi etsii aktiivisesti kohteelle ostajaehdokkaita, Ritari sanoo.